Οικονόμου Ειρήνη

Κατάθλιψη

Ψυχοθεραπεία Κατάθλιψη

Ψυχικές Δυσκολίες

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί μια επίμονη αίσθηση θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα και δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολίες στη σκέψη, τη μνήμη, την κατανάλωση τροφής και τον ύπνο.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη ή να πενθείτε σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής, όπως η απώλεια εργασίας ή ένα διαζύγιο. Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι διαφορετική, καθώς επιμένει σχεδόν καθημερινά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα πέρα από την απλή θλίψη.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καταθλιπτικών διαταραχών. Η κλινική κατάθλιψη, ή η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, συχνά αποκαλείται απλώς «κατάθλιψη» και είναι η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης.

Χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί και να διαρκέσει περισσότερο.

(Πηγή Cleveland Clinic)

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι περίπλοκα και διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες και είναι αρκετά έντονα ώστε να επηρεάζουν την εργασία, την κοινωνική και την οικογενειακή σας ζωή.

Υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης, κάποια από αυτά αναφέρονται παρακάτω:

Ψυχολογικά συμπτώματα

Τα ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα Κατάθλιψης

Σωματικά συμπτώματα

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

Κοινωνικά συμπτώματα

Τα κοινωνικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

(Πηγή NHS England)

Θεραπεία Κατάθλιψης

Ψυχικές Δυσκολίες - Κατάθλιψη

Θεραπεία

Η ΓΣΘ είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ψυχοθεραπείας για την κατάθλιψη, βοηθώντας τα άτομα να αναπλαισιώσουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάστασης. Μέσα από μια δομημένη προσέγγιση, η ΓΣΘ βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν πιο υγιείς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, οδηγώντας τελικά σε βελτίωση της διάθεσης και μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Σε περιπτώσεις διαγνωσμένης κλινικής κατάθλιψης, η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με την ψυχοθεραπεία.

 

Χρήσιμες πηγές

Χρήσιμα Video