Οικονόμου Ειρήνη

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις.

Ψυχολόγος: Οι Ψυχολόγοι έχουν ολοκληρώσει το προπτυχιακό πτυχίο Ψυχολογίας και έχουν προχωρήσει σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Στην Ελλάδα, οι Ψυχολόγοι που τελειώνουν το προπτυχιακό Ψυχολογίας από εγκεκριμένα πανεπιστήμια λαμβάνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι Ψυχολόγοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα, αλλά μπορούν να διεξάγουν έρευνες και να συμμετέχουν σε διδακτικό έργο.

Ψυχοθεραπευτής: Οι Ψυχολόγοι που είναι παράλληλα Ψυχοθεραπευτές, πέρα από τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουν απαραίτητα εξειδικευθεί σε μια θεραπευτική προσέγγιση (για παράδειγμα Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία λινκ για την αντίστοιχη ενότητα), Ψυχανάλυση/Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, Συστημική Ψυχοθεραπεία κλπ.). Είναι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν σπουδάσει τουλάχιστον 9 χρόνια και παρακολουθούν δια βίου εκπαιδεύσεις και σεμινάρια για να παραμένουν ενημερωμένοι/ες σχετικά με τα ερευνητικά δεδομένα για τις δυσκολίες ψυχικής υγείας καθώς και για τις εξελίξεις στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Ψυχίατροι: Οι Ψυχίατροι είναι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει σπουδές ιατρικής και έχουν εξειδικευθεί στην Ψυχιατρική ειδικότητα που τους επιτρέπει τη διάγνωση ψυχικών διαταραχών. Οι Ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφήσουν ιατρικές εξετάσεις καθώς και φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών. Κάποιοι Ψυχίατροι παρέχουν υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας που σημαίνει ότι έχουν εξειδικευθεί σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και μπορούν να προσαρμόζουν την προσέγγισή τους συνδυάζοντας φαρμακευτική αγωγή με ψυχοθεραπεία στους/ις ασθενείς τους.

Ένας/Μια Ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας. Μέσω της ψυχοθεραπείας, μπορείτε να αναπτύξετε μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας, να εντοπίσετε και να αλλάξετε μη λειτουργικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, να διαχειριστείτε το άγχος, την κατάθλιψη, τις φοβίες ή άλλες ψυχικές δυσκολίες, και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Επίσης, ένας/μια Ψυχολόγος μπορεί να σας υποστηρίξει στην επίτευξη των προσωπικών σας στόχων, να σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες αντιμετώπισης και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας. Με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, μπορείτε να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να ζήσετε μια πιο ικανοποιητική και ισορροπημένη ζωή.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις, καθεμία από τις οποίες βασίζεται σε διαφορετικές προσεγγίσεις και ερευνητικά τεκμήρια για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι κατευθύνσεις αυτές προσφέρουν διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές για την αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών και την επίτευξη προσωπικής ανάπτυξης. Κάποιες από τις βασικές προσεγγίσεις αναφέρονται παρακάτω.

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ): Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι μια δομημένη θεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει στη σχέση μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Βασικός στόχος της είναι να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει πώς οι εμπειρίες και το ιστορικό του έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μη λειτουργικών σκέψεων και μοτίβων συμπεριφοράς που συμβάλλουν στα προβλήματά του στο παρόν. Η ΓΣΘ είναι η ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση με τη μεγαλύτερη και ευρύτερη ερευνητική τεκμηρίωση και έχει αποδειχθεί ως μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας για πληθώρα ψυχικών διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες για τη ΓΣΘ μπορείτε να βρείτε εδώ (λινκ για την ενότητα Θεραπευτική Προσέγγιση).

Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία: Η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία εστιάζει στη διερεύνηση του ασυνειδήτου και των πρώιμων εμπειριών του ατόμου. Μέσω της Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας τα θεραπευόμενα άτομα προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι ασυνείδητες διαδικασίες και οι παρελθοντικές εμπειρίες επηρεάζουν την τρέχουσα συμπεριφορά και συναισθήματα του ατόμου. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συχνά μακροχρόνια για την επίτευξη της αυτογνωσίας και της αλλαγής.

Συστημική Ψυχοθεραπεία: Η Συστημική Ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στις σχέσεις και τα συστήματα στα οποία ανήκει το άτομο, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, ή η εργασία. Αντί να βλέπει το άτομο απομονωμένα, η συστημική θεραπεία εξετάζει πώς οι δυναμικές και οι αλληλεπιδράσεις μέσα σε αυτά τα συστήματα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά του ατόμου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία οικογενειακών προβλημάτων, ζευγαριών και διαπροσωπικών σχέσεων.

Η ΓΣΘ (λινκ για την ενότητα Θεραπευτική Προσέγγιση)είναι μια πρακτική θεραπευτική προσέγγιση η οποία είναι συνήθως βραχείας διάρκειας, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα μπορούν να δουν βελτίωση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΓΣΘ εστιάζει στη συνεργατική σχέση μεταξύ θεραπευτή/τριας και θεραπευόμενου ατόμου και είναι ευέλικτη, προσαρμοζόμενη στις ατομικές ανάγκες και στόχους κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, καλλιεργεί την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και στρατηγικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, βοηθώντας έτσι τα άτομα να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν στη ζωή τους.

Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 50 λεπτά και έχει συνήθως συγκεκριμένη δομή.

Η συχνότητα των συνεδριών εξαρτάται από τις ανάγκες σας, αλλά συνήθως είναι εβδομαδιαίες σε σταθερή μέρα και ώρα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις και κατόπιν συνεννόησης, οι συνεδρίες μπορεί να γίνουν με συχνότητα παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, εάν παρατηρήσουμε ότι πετυχαίνετε τους θεραπευτικούς σας στόχους μπορούμε να αποφασίσουμε συνεργατικά να αραιώσουμε τις συνεδρίες σε μια φορά ανά δεκαπέντε μέρες ή μια φορά ανά μήνα μέχρι τη λήξη της ψυχοθεραπείας.

 

Στην πρώτη συνεδρία, θα συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους αναζητάτε ψυχοθεραπεία, θα κάνουμε μια αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασής σας και θα σας εξηγήσω πώς λειτουργεί το μοντέλο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας

Ο κλάδος της Ψυχολογίας είναι ευρύς και δεν είναι δυνατόν όλοι/ες οι Ψυχοθεραπευτές/τριες να έχουν εξειδικευθεί σε όλες τις ψυχικές δυσκολίες. Επομένως, στην πρώτη συνεδρία είναι σημαντικό να διασαφηνίσουμε εάν το επιστημονικό μου υπόβαθρο μπορεί να ανταποκριθεί στις δικές σας δυσκολίες. Εάν ναι, μπορούμε να ορίσουμε το επόμενο ραντεβού. Εάν όχι, θα σας προτείνω το είδος της εξειδίκευσης που χρειάζεται να αναζητήσετε πριν απευθυνθείτε σε κάποιον/α συνάδελφο/ισσα.

Προσφέρω συνεδρίες μέσω διαδικτύου για άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, εκτός Αθηνών ή προτιμούν τη συγκεκριμένο είδος θεραπείας. Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη θεραπεία δια ζώσης καθώς και ότι η θεραπευτική σχέση διατηρείται αμετάβλητη. Περισσότερα για τις διαδικτυακές συνεδρίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα είναι θεμελιώδεις αξίες στη συνεργασία μας και διασφαλίζονται με αυστηρή τήρηση των κανονισμών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR) και του κώδικα δεοντολογίας των ψυχολόγων και του ιατρικού κώδικα δεοντολογίας. Κατά την έναρξη της συνεργασίας μας, θα υπογράψετε τα απαραίτητα έγγραφα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσω το απόρρητο των προσωπικών σας πληροφοριών.

Η αρχή της εμπιστευτικότητας, όπως ορίζεται από τον κώδικα δεοντολογίας, σημαίνει ότι όλα όσα μοιράζεστε κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά. Εξαιρέσεις σε αυτή την αρχή υπάρχουν μόνο σε περιπτώσεις που υπαγορεύονται από το νόμο, όπως όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εσάς ή για άλλους.

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις,
παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!
Ειρήνη Οικονόμου Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια